Program konferencji w pliku pdf do pobrania:

PROGRAM RAMOWY

CZWARTEK 23.09.2021

9:00 – 10:00           Logowanie i rejestracja uczestników na platformie Zoom
10:00 – 10:40         Inauguracja Konferencji
10:40 – 12:30         SESJA I
12:30 – 12:45         PRZERWA
12:45 – 15:00         SESJA II
15:00                       Zakończenie 1 dnia Konferencji

PIĄTEK 24.09.2021

9:00                          SESJA POSTEROWA na STRONIE INTERNETOWEJ KONFERENCJI


14:00 – 15:00          Forum Dyskusyjne
15:00                        Zakończenie 2 dnia Konferencji

...

PROGRAM KONFERENCJI POLIFENOLE 2021

CZWARTEK 23.09.2021

9:00           Logowanie i rejestracja uczestników na platformie Zoom

10:00        Otwarcie Konferencji POLIFENOLE
Prof. dr hab. Filip Gołkowski
Dziekan Wydziału Lekarskiego i Nauk o Zdrowiu KAAFM

10:15        Wykład inauguracyjny
Dr Małgorzata Kalemba-Drożdż
Przewodnicząca Komitetu Naukowego, Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu KAAFM

SESJA I

10:40             „Enzymatyczna synteza i ocena aktywności biologicznej estru butylowego kwasu dihydrokawowego”
Bartłomiej Zieniuk1, Aleksandra Marciniuk2, Anna Bętkowska2
1Katedra Chemii, Instytut Nauk o Żywności, SGGW, 2Koło Naukowe Biotechnologów KNBiotech, Wydział Biologii i Biotechnologii, SGGW

10:55             „Kultury in vitro odmian hodowlanych Hypericum perforatum – akumulacja polifenoli na podłożach hodowlanych suplementowanych fenyloalaniną”
Inga Kwiecień, Halina EkiertKatedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej, Wydział Farmaceutyczny, UJ CM

11:10             „Zielona nanotechnologia – nanocząstki metali otrzymywane z wykorzystaniem ekstraktów roślinnych”
Agnieszka Kyzioł
Wydział Chemii, UJ

11:30             „Aktywność biologiczna in vitro nanocząstek złota (Au@RD NPS) otrzymanych przy użyciu wodnego ekstraktu z róży damasceńskiej Rosa damascena
Agnieszka Cierniak1, Sylwia Łukasiewicz2, Agnieszka Kyzioł2
Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu KAAFM, Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii, UJ, Wydział Chemii, UJ

11:55             „Przegląd właściwości naturalnych związków polifenolowych zapewniających podwyższenie ochrony skóry przed promieniowaniem UV”
Artur Budzowski, Regina Gil
Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu KAAFM

12:10             „Efekt ochronny kwercetyny w stresie świetlnym indukowanym produktami fotoblaknięcia rodopsyny w nabłonku barwnikowym siatkówki (RPE)”
Magdalena Olchawa1, Olga Krzysztyńska-Kuleta2, Krystian Mokrzyński3, Piotr Sarna4, Tadeusz Sarna5
1-3;5 Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii, UJ, 4Wydział Mechaniczny, Politechnika Krakowska

12:30             PRZERWA

SESJA II

12:45             „Właściwości antyoksydacyjne grzybów leczniczych ze szczególnym uwzględnieniem związków fenolowych”
Bożena Muszyńska1, Jan Lazur2, Katarzyna Sułkowska-Ziaja3
1,3Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej, Wydział Farmaceutyczny, UJ CM, 2Studenckie Koło Naukowe Biotechnologii Roślin i Grzybów Leczniczych, Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej, Wydział Farmaceutyczny, UJ CM

13:20             „Mieszanka ziołowa LCS101 i jej rola w terapii antynowotworowej”
Sylwia Łukasiewicz1, Agnieszka Cierniak2, Marta Dziedzicka-Wasylewska1
1Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii, UJ,  2Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu KAAFM

13:30             „Zawartość polifenoli i właściwości genoprotekcyjne ekstraktów z ziół i owoców: Octy fermentowane, maceraty, nalewki i odwary z lawendy, mięty, płatków róży, malin, jabłek i owoców róży”
Małgorzata Kalemba-Drożdż1, Inga Kwiecień2, Agnieszka Szewczyk2
1Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu KAAFM, 2Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej, Wydział Farmaceutyczny, UJ CM

14:00             „Porównanie zawartości polifenoli w surowym i sfermentowanym soku z brokułów”
Patryk Zdziobek, Grzegorz Jodłowski
Wydział Energetyki i Paliw, AGH

14:15             „Biologia, ekologia i możliwości uprawy mniej znanych roślin bogatych w polifenole”
Adam Kapler
Łąki kwietne „Karol Podyma”, PAN Ogród Botaniczny – CZRB w Powsinie

14:45             „Wpływ polifenoli na mikrobiotę jelitową”
Natalia Pokorna-Nowacka1, Karolina Osowiecka2
1Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, 2Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW

15:00             ZAKOŃCZENIE 1 DNIA KONFERENCJI

PIĄTEK 24.09.2021

SESJA POSTEROWA

1.        „Polifenole w badaniach klinicznych”
Małgorzata Sokal, Agata Kryczyk-Poprawa, Włodzimierz Opoka, Bożena Muszyńska
 Wydział Farmaceutyczny, UJ CM

2.        „Combined cytotoxic activity of resveratrol and obatoclax against acute lymphoblastic leukemia cells”
Małgorzata Opydo-Chanek
Instytut Zoologii i Badań Biomedycznych, UJ

3.        „Badanie całkowitej zdolności antyoksydacyjnej wybranych polifenoli przy użyciu kolorymetrycznych metod przeniesienia elektronu”
Justyna Ciejka, Sebastian Balicki
Wydział Chemiczny, Politechnika Wrocławska

4.        „Aktywność przeciwutleniająca wybranych surowców roślinnych”
Natalia Pawłasek1, Mariola Kozłowska2, Iwona Ścibisz2, Bartłomiej Zieniuk2
1Koło Naukowe Biotechnologów, Wydział Ogrodnictwa i Biotechnologii, SGGW, 2Instytut Nauk o Żywności, SGGW

5.        „Aktywność przeciwutleniająca izolatów otrzymanych z wybranych roślin zielarskich”
Paulina Siedlecka1, Mariola Kozłowska2, Iwona Ścibisz2, Agata Fabiszewska2
1Koło Naukowe Biotechnologów, Wydział Ogrodnictwa i Biotechnologii, SGGW, 2Instytut Nauk o Żywności, SGGW

6.        „Kultury in vitro Isatis tinctoria L. – źródło metabolitów fenolowych o aktywności antyoksydacyjnej”
Noemi Nicosia1,2, Jasmine Speranza3, Natalizia Miceli2, Halina Ekiert1, Inga Kwiecień1
1Wydział Farmaceutyczny, UJ CM, 2Department of Chemical, Biological, Pharmaceutical and Environmental Sciences, University of Messina, 3Department of Genetics and Genome Biology, University of Leicester

7.        „Ilex paraguariensis jako źródło polifenoli”
Agata Kryczyk-Poprawa, Dawid Drabicki, Bożena Muszyńska, Włodzimierz Opoka
Wydział Farmaceutyczny, UJ CM

8.        „Związki fenolowe wpływające na przeciwzapalne właściwości wybranych grzybów jadalnych”
Agata Grzywacz-Kisielewska
Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu KAAFM

9.        „Odpady warzywne z procesu mrożenia jako pełnowartościowy surowiec do liofilizacji”
Agnieszka Ciurzyńska, Katarzyna Rybak, Sabina Galus, Monika Janowicz
Instytut Nauk o Żywności, SGGW

10.      „Wpływ jasmonianu metylu na produkcję związków fenolowych w kulturach mycelialnych Trametes spp.”
Katarzyna Sułkowska-Ziaja1, Justyna Robak2, Bożena Muszyńska1
1Wydział Farmaceutyczny, UJ CM, 2Studenckie Koło Naukowe Biotechnologii Roślin i Grzybów Leczniczych, Wydział Farmaceutyczny, UJ CM

11.      „Wpływ jasmonianu metylu na akumulację metabolitów polifenolowych w wytrząsanych kulturach in vitro odmian hodowlanych Hypericum perforatum L.”
Halina Ekiert, Inga Kwiecień
Wydział Farmaceutyczny, UJ CM

14:00 – 15:00          Forum Dyskusyjne na platformie ZOOM
15:00                        Zakończenie 2 dnia Konferencji

error: Zawartość chroniona !!!