Celem konferencji „Polifenole” jest przegląd aktualnych badań prowadzonych nad polifenolami i ich działaniem na organizm człowieka. Jest to tematyka intensywnie eksplorowana na całym świecie ze względu na możliwe wykorzystanie związków polifenolowych w medycynie, farmakologii, kosmetologii, rolnictwie, dietetyce i przemyśle spożywczym.

Polifenole to duża grupa związków pochodzenia roślinnego, których strukturę charakteryzuje obecność pierścieni aromatycznych i wielu grup –OH. W rodzinie polifenoli poczesne miejsce zajmują flawonoidy, które obejmują flawony (np. apigenina), flawanony (np. naringenina), flawonole (np. kwercetyna), flawanole (np. katechiny), izoflawony (np. genisteina), antocyjanidyny (np. malwidyna), chalcony (np. buteina), aurony (np. aureuzydyna) i ksantony (np. garciliwina A). Do polifenoli zaliczamy również lignany, kurkuminoidy, taniny, stilbedony. Do tej pory opisano ponad dziesięć tysięcy związków polifenolowych i wciąż nie poznano ich możliwości.

Przez wiele lat chemicy ignorowali ich istnienie, botanicy deprecjonowali ich funkcje klasyfikując je jako metabolity wtórne nie doceniając ich znaczenia dla funkcjonowania organizmów roślinnych, a dietetycy kompletnie ignorowali. Tymczasem to właśnie polifenolom warzywa, owoce i zioła zawdzięczają swoje prozdrowotne właściwości. Bezsprzecznie udowodniono, że regularne spożywanie tych pokarmów jest wysoce zalecane dla długoterminowego zdrowia, zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych i
zwyrodnieniowych. Produkty spożywcze, które uznaje się za najzdrowsze jak: warzywa, czekolada, herbata, czerwone winogrona są bogate w związki polifenolowe, co zainteresowało naukowców tymi związkami chemicznymi i rozpoczęło debatę na temat ich funkcji i roli w zachowaniu zdrowia.

Polifenole mają szerokie spektrum działania. Pełnią funkcje antybiotyków, fungicydów, herbicydów, chronią przed promieniowaniem ultrafioletowym, biorą udział w przywabianiu owadów, nadają tkankom roślin intensywne barwy. Po spożyciu w organizmie człowieka działają jako przeciwutleniacze, zmiatacze wolnych rodników, związki chelatujące metale ciężkie. Polifenole zwiększają aktywność enzymów detoksyfikacyjnych, wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe.
Polifenole są stosowane w medycynie między innymi jako związki regulujące szczelność naczyń krwionośnych, wspierające pracę wątroby. Szczególną rolę przypisuje się polifenolom, które mogą działać jako czynniki chemoprewencyjne, a także mogą być wykorzystane jako substancje wspomagające w terapii skojarzonej.

error: Zawartość chroniona !!!